CAMELLIA SINENSIS

Met een goed klimaat, rijke grond en goede weersomstandigheden kan een theemeester een verbazingwekkende reeks smaken uit de theebladeren halen. De theeplantages bevinden zich vaak in subtropische en tropische gebieden. Deze plantages zijn meestal te vinden op berghelling en zijn soms kilometers lang. Kruideninfusies, beter bekend als kruidenthee, worden geproduceerd met bloemen en fruit in plaats van theebladeren. De vers geplukte bladeren worden in zakken gestopt en zo snel mogelijk naar de theefabriek gebracht. Van de theestruik Camelia sinensis kunnen zes thee soorten gemaakt worden: zwarte, groene, witte, rode oolong, gele en puerh thee. De theesoort wordt bepaald door de manier waarop de theebladeren verwerkt worden. Ontdek meer over onze theesoorten

SHAKE IT BABY!

Voordat de theebladeren worden verpakt, moeten ze gesorteerd worden op grootte. Grotere blaadjes moeten namelijk langer in heet water trekken dan kleinere blaadjes. Nadat de bladeren uit de oven komen, worden ze gesorteerd door middel van ‘schudzeven’. Hoe groter de theebladeren, hoe beter de kwaliteit van de thee is. De allerkleinste theebladeren zijn te vinden in de theezakjes in de supermarkt en dat wordt ook wel dust genoemd.

CAMELIA SINENSIS

Met een goed klimaat, rijke grond en goede weersomstandigheden kan een theemaster een verbazingwekkende reeks smaken uit de theebladeren halen. Kruideninfusies, beter bekend als kruidenthee, worden geproduceerd met bloemen en fruit in plaats van theebladeren.

De vers geplukte bladeren worden in zakken gestopt en zo snel mogelijk naar de theefabriek gebracht. Van de theestruik Camelia sinensis kunnen zes thee soorten worden gemaakt: zwarte, groene, witte, oolong, gele en puerh thee. De manier waarop de bladeren worden verwerkt, bepaald welke van onderstaande theesoorten het wordt. 

SHAKE IT BABY, SHAKE IT!

Voordat de theebladeren worden verpakt, moeten ze gesorteerd worden op grootte. Grotere blaadjes moeten namelijk langer in heet water trekken dan kleinere blaadjes. Nadat de bladeren uit de oven komen, worden ze gesorteerd door middel van ‘schudzeven’. Hoe groter de theebladeren, hoe beter de kwaliteit van de thee is. De allerkleinste theebladeren zijn te vinden in de theezakjes in de supermarkt en dat wordt ook wel dust genoemd.

HERKOMST VAN THEE

De originele theeplant Camillia Sinensis komt oorspronkelijk uit China. Begin 206 V.chr. begon men in China met het op grote schaal kweken van de theeplant. De eerste zaden van de theeplant werden al snel meegenomen naar Japan waar keizer Saga een van de eerste was die het nieuwe aftreksel van de theeplant proefde. Tegenwoordig wordt de theeplant in meer dan 40 landen gekweekt, wat meer dan 3.400.000 ton losse thee per jaar oplevert.

HERKOMST

De originele theeplant Camilla Sinensis komt oorspronkelijk uit China. Begin 206 V.chr. begon men in China met het op grote schaal kweken van de theeplant. De eerste zaden van de theeplant werden al snel meegenomen naar Japan waar keizer Saga een van de eerste was die het nieuwe aftreksel van de theeplant proefde. Tegenwoordig wordt de theeplant in meer dan 40 landen gekweekt, wat meer dan 3.400.000 ton losse thee per jaar oplevert.

Wist je dat...

...een theestruik tot wel 70 jaar thee kan produceren?

...witte thee zijn naam dankt aan de witte donshaartjes waarmee de eerste blaadjes zijn bedekt?

...na bewerking van 100kg theebladeren er maar 20kg overblijft?

...elke partij thee door opgeleide theeproevers wordt getest op geur, smaak en uiterlijk voordat het verkocht wordt?

...rooibos Zuid-Afrikaans is voor rood bos? Wanneer de theestruik is uitgebloeid, kleurt deze van groen naar rood.

Wist je dat...

...een theestruik tot wel 70 jaar thee kan produceren?

...witte thee zijn naam dankt aan de witte donshaartjes waarmee de eerste blaadjes zijn bedekt?

...na bewerking van 100kg theebladeren er maar 20kg overblijft?

...rooibos Zuid-Afrikaans is voor rood bos? Wanneer de theestruik is uitgebloeid, kleurt deze van groen naar rood.

DE OOGST

Wanneer de plant drie jaar is, kan er voor het eerst worden geoogst. Op de hoger gelegen plantages zijn vier verschillende oogstseizoenen te onderscheiden:

Tijdens de ‘First Flush’ in maart worden de jonge, lichtgroene theeblaadjes geplukt. Deze jonge, lichtgroene theeblaadjes hebben een frisse smaak en zijn erg exclusief. Wanneer de zomer aanbreekt, wordt er opnieuw geplukt tijdens de ‘Second Flush’. Na de zomer breekt het regenseizoen aan wat resulteert in een grote oogst met diepgroene theebladeren. Dit oogstseizoen heet de ‘Moon Flush’. De laatste pluk is na het regenseizoen en wordt de ‘Autumn Flush’ genoemd.

Alle theeplanten krijgen zes weken om even heerlijk uit te rusten voor de nieuwe oogst begint.

DE OOGST

Wanneer de plant drie jaar is, kan er voor het eerst worden geoogst. Op de hoger gelegen plantages zijn vier verschillende oogstseizoenen te onderscheiden:

Tijdens de ‘First Flush’ in maart worden de jonge, lichtgroene theeblaadjes geplukt. Deze jonge, lichtgroene theeblaadjes hebben frisse smaak en zijn erg exclusief. Wanneer de zomer aanbreekt, wordt er opnieuw geplukt tijdens de ‘Second Flush’. Na de zomer breekt het regenseizoen aan wat resulteert in een grote oogst met diepgroene theebladeren. Dit oogstseizoen heet de ‘Moon Flush’. De laatste pluk is na het regenseizoen en wordt de ‘Autumn Flush’ genoemd.

Alle theeplanten krijgen zes weken om even heerlijk uit te rusten voor de nieuwe pluk begint.