Food Pairing: Lapsang Souchong met Zalm

Zalm met Lapsang Souchong

Er zijn veel verschillende theesmaken die voortkomen uit de theeplant Camellia Sinensis. Elk met zijn unieke geur en aroma’s. Net als bij wijn, passen bepaalde theesoorten erg goed bij bepaald eten. De typische rooksmaak van Lapsang Souchong combineert mooi met een vettige zalm. Wanneer je de thee als kruid gebruikt, geeft het de zalm een lichte rooksmaak. Scroll snel naar de beneden om erachter te komen hoe je dit heerlijke recept kan bereiden.

De oorsprong van Lapsang Souchoung

Lapsang souchong is een Chinese thee, afkomstig uit het Wuyi gebied in de provincie Fujian. Na de pluk en oxidatie worden de bladeren boven brandend hout (meestal cipressen) gedroogd. De rook van het vuur trekt in de theebladeren waardoor de karakteristieke smaak ontstaat.

Benodigdheden

  • Grillpan

Ingrediënten

Bereidingswijze

1) Gebruik een grillpan en laat deze goed heet worden. Bestrijk ondertussen de zalmmoten licht met olijfolie en breng deze op smaak met peper.

2) Paneer de zalm met de Lapsang Souchong theeblaadjes en doe olijfolie in de pan.

Tip: voor een ultieme smaakbeleving, kun je de met thee gepaneerde zalm een nachtje in de koelkast laten rusten. Op deze manier krijgt de zalm nóg meer smaak.

3) Leg de zalm op de huid in de pan. Wanneer de zalm voor de helft gaar is, dan draai je de zalm om. Haal de zalm na 4 minuten uit de pan en laat deze nog even rusten.