Zelfgemaakt Lapsang Souchong ijs

Ook met de Lapsang Souchong, rookthee, kun je heerlijke gerechten (of in dit geval ijs) maken! Deze theesoort is per toeval ontstaan toen door tijdsgebrek de thee boven een houtvuur gedroogd werd. De zoete, rokerige smaak bleek een ware sensatie! Dit dessert is de perfecte afsluiter na zoute of sterk gekruide gerechten.

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 500 ml  volle melk
  • 24 gram loose leaf Lapsang Souchong thee
  • sinaasappelschil van een kleine sinaasappel
  • 2 sterren steranijs
  • 200 gram kristalsuiker plus 2 eetlepels extra
  • 5 grote eidooiers

Benodigdheden

  • IJsmachine (heb je geen ijsmachine? lees dan hier hoe je ijs maakt zonder machine!)
  • Garde
  • Theefilter
  • Bereidingswijze

    1) Meng de room, melk, thee (in een filterzakje), sinaasappelschil en steranijs in een middel grote pan. Plaats deze op middelhoog vuur en breng dit tot het kookpunt, er mogen geen luchtbellen ontstaan. Draai het vuur uit en laat dit ongeveer 30 minuten staan. Giet het mengsel door een zeef en vang zoveel mogelijk van het vocht op. Knijp het theefilter uit, zo krijgt het mengsel de meeste smaak mee van de Lapsang Souchong.

    2) Droog de pan en giet het roommengsel hier in. Klop vervolgens de suiker en het eigeel. Zet deze pan op matig vuur en roer het mengsel voortdurend tot het mengsel dik genoeg is. Het mengsel is dik genoeg als het de achterkant van een lepel bedekt achterlaat. Laat het mengsel niet koken, anders stollen de eieren! Zeef dit mengsel nadat het klaar is. Zo kunnen eventuele eistolsels die ontstaan zijn eruit worden gefilterd. Bedek vervolgens de pan of kom meteen met plasticfolie om huidvorming te voorkomen. Laat het mengsel op kamertemperatuur komen.

    3) Giet het afgekoelde mengsel in de ijsmachine (volg hierbij de instructies van de machine). Het ijs zal verdubbelen in volume en wordt lichter van kleur.

    Nadat de machine klaar is, is het ijs waarschijnlijk nog steeds vrij zacht. Omwikkel de bak met het ijs goed met plasticfolie en plaats dit voor 2 à 3 uur in de vriezer.

    4) Nu kan het ijs geserveerd worden. Extra flair toevoegen? Dit kan bijvoorbeeld met sappige verse peren of nectarines.

    Smul ze!