Heb je binnenkort gasten en wil je hen verrassen met weer eens iets anders dan blokjes kaas en een plakje worst? Rook dan je eigen kippenvleugels met onderstaand recept! Kip, het meest veelzijdige stukje vlees. Kip!
Omdat dit recept vanuit het Amerikaans is vertaald, zullen sommige hoeveelheden en temperaturen niet gebruikelijk zijn.
Ingrediënten voor de marinade
- 12-15 kippenvleugels, doormidden gehakt
- 60 ml sojasaus
- 60 ml rijstwijn
- ½ theelepel five spices kruiden
- ¼ theelepel sesamolie
- 2 theelepels Szechuan peperkorrels, licht geroosterd en gekneusd
- 5 theelepels bruine suiker
- 1 grote lente ui/bosui
- 5cm gember, geschild en in dunne plakjes
Ingrediënten voor de smoking mix
- 3 eetlepels Oolong thee
- 125 gram appel houtsnippers om te roken
- 95 gram rijst
- 45 gram bruine suiker
- 1 theelepel kruidnagels
- 2 kaneelstokjes
- 2 sterren steranijs
Benodigdheden
- Grote ziplock bag
- Tang
- Grote wok met deksel
- Rookrekje voor in de wok (lichtgeolied om plakken te voorkomen)
- Folie voor onder in de wok (hiervoor kan aluminiumfolie worden gebruikt)
Bereidingswijze
1) Doe alle ingrediënten voor de marinade in de ziplock bag en meng de ingrediënten goed door elkaar. Laat de kippenvleugels gedurende een nacht (minstens 5 uur) intrekken.
2) Als de vleugels klaar zijn met marineren kan de wok gevuld worden met een laagje water van ongeveer 5 centimeter. Zet het vuur hoog tot het water kook. Gebruik een tang om de vleugels uit de marinade te halen. Zorg ervoor dat eventuele pepertjes die aan de kip blijven hangen weggeborsteld kunnen worden. Plaats de vleugels op het rek in de wok en stoom de vleugels voor 10 minuten op hoog vuur. Haal na 10 minuten de vleugels uit de wok en leg deze apart. Haal ook het rek uit de wok, voorzichtig deze is natuurlijk heet!
3) Giet het water uit de wok weg. Plaats 2 grote vellen folie onder in de wok. Strooi het rookmengsel op de bodem en zorg ervoor dat de ingrediënten gelijkmatig verspreid worden. Plaats het rek terug in de wok en plaats de kippenvleugels hier weer op. Draai het vuur middelhoog en wacht tot de eerste rookpluimen verschijnen. Bedek de wok daarna met het deksel. Rook de vleugels voor 15 tot 20 minuten tot ze een mooi donker velletje hebben.
Eet smakelijk!