Lapsang Souchong ijs

Ook met de Lapsang Souchong, rookthee, kun je heerlijke gerechten (of in dit geval ijs) mee maken!

Omdat dit recept vanuit het Amerikaans is vertaald, zullen sommige hoeveelheden en temperaturen niet gebruikelijk zijn.

Ingrediënten
360ml slagroom
360ml volle melk
20 gram loose leaf Lapsang Souchong thee
sinaasappelschil van ½ sinaasappel
2 sterren steranijs
150 gram kristalsuiker plus 2 eetlepels extra
4 grote eidooiers

Bereidingswijze
1) Meng de room, melk, thee (in een filterzakje), sinaasappelschil en steranijs in een middel grote pan. Plaats deze op middelhoog vuur en breng dit tot het kookpunt, er mogen geen luchtbellen ontstaan. Draai het vuur uit en laat dit ongeveer 30 minuten staan. Giet het mengsel door een zeef en vang zoveel mogelijk van het vocht op. Knijp het thee filter uit, zo krijgt het mengsel de meeste smaak mee van de Lapsang Souchong.

2) Droog de pan en giet het roommengsel hier in. Klop vervolgens de suiker en het eigeel. Zet deze pan op matig vuur en roer het mengsel voordurend tot het mengsel dik genoeg is. Het mengsel is dik genoeg als het de achterkant van een lepel bedekt achterlaat. Laat het mengsel niet koken, anders stollen de eieren! Zeef dit mengsel nadat het klaar is. Zo kunnen eventuele eistolsels die ontstaan zijn eruit worden gefilterd. Bedek vervolgens de pan of kom meteen met plastic folie om huidvorming te voorkomen. Laat het mengsel op kamertemperatuur komen.

3) Giet het afgekoelde mengsel in de ijsmachine (volg hierbij de instructies van de machine). Het ijs zal verdubbelen in volume en wordt lichter van kleur.

Na dat de machine klaar is, is het ijs waarschijnlijk nog steeds vrij zacht. Omwikkel de bak met het ijs goed met plastic folie en plaats dit voor 2 à 3 uur in de vriezer.

4) Nu kan het ijs geserveerd worden. Extra flair toevoegen? Dit kan bijvoorbeeld met sappige verse peren of nectarines.

Smul ze!