Earl Grey Crème Brûlée

Earl Grey Crème Brûlée, Earl Grey Crème Brûlée

Het suikerlaagje van een crème brûlée doorbreken.. wie houdt er niet van? Daaronder verscholen is een heerlijke earl grey custard. Begin je al te watertanden?

Omdat dit recept vanuit het Amerikaans is vertaald, zullen sommige hoeveelheden en temperaturen niet gebruikelijk zijn.

Ingrediënten
480 ml slagroom
1 vanillestokje of 1 eetlepel vanille extract
8 gram loose leaf earl grey thee – Earl Grey Blue Flower van Senza Tea
5 eierdooiers
150 gram suiker plus extra suiker om te bestrooien

Bereidingswijze
1) Verwarm de oven voor op 162° Celsius.

2) Snij het vanillestokje in, dus niet helemaal door. Schraap met het mes de vanille uit het vanillestokje.

3) Meng de vanille en de room in een pan. Hang daarna de 8 gram earl grey thee in de pan met behulp van een filterzakje. Laat dit gedurende 10 minuten intrekken op een matig-laag vuur.

4) Verhit een paar kopjes water tot het kookpunt.

5) Klop de eierdooiers met de suiker tot deze bijna stijf staan. Dit kan het beste met een mixer.

6) Nadat de thee in het mengsel van vanille en room is getrokken kan je de thee eruit halen en weggooien.

7) Mix op halve snelheid 120ml warme room bij de eidooiers. Zodra dit gemengd is kan er nog 120ml warme room bij. Meng dit tot een geheel.

8) Pak een omrande bakplaat en plaats hier vier ramekins op. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de vormpjes.

9) Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en giet kokend water in de bodem van de bakplaat totdat deze halverwege de ramekins staat.

10) Bak gedurende 30 minuten of tot de custard niet meer vloeibaar is in het midden. De custard moet nog wel bewegen in de zijn vorm wanneer de ramekin van links naar rechts wordt geschud.

11) Haal de vormpjes van de bakplaat af, dit kan het beste met een bakspaan. Zet de vormpjes op een rek om af te koelen tot je ze kan aanraken.

12) Dek de ramekins af met plastic folie en laat deze minstens 2 à 3 uur koelen in de koelkast.

13) Het opdienen van de crème brûlée: pak de ramekins uit de koelkast, strooi hier een dun laagje suiker over. Probeer om de laag zo gelijkmatig mogelijk te krijgen. Met een gasbrandertje kan de suiker gekarameliseerd worden. Beweeg de brander zo gelijkmatig mogelijk, en houdt deze niet te lang stil op een plek, zo kan de suiker niet verbranden. Hierna kan de crème brûlée direct geserveerd worden.

Smul ze!