De zes krachtigste voordelen van groene thee

Sencha thee in een maatlepel

Dat thee meer is dan heet water met een smaakje, dat is wel bekend. Naast dat het een van de meest gedronken warme dranken is in Nederland, kent het ook nog eens veel gezondheidsvoordelen. De theebladeren in het hete water laten namelijk nutriënten los die goed zijn voor onze gezondheid. Wat groene thee zo gezond maakt zijn de antioxidanten waar het rijk aan is. Deze stoffen beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Wij hebben zes krachtigste voordelen van groene thee voor je op een rijtje gezet.

#1 – Het verlaagd het risico op kanker.

Uit 29 studies is gebleken dat groene thee een heilzame werking heeft tegen kanker omdat het een stof bevat die de werking van een belangrijk enzym van kankercellen blokkeert. Het gaat om de stof epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) en één kopje groene thee bevat 150 milligram EGCG. Het verlaagd niet alleen het risico o.a. op dikke darm kanker, borstanker en prostaatkanker, maar het kan ook de voortgang van de ziekte vertragen.

#2 – Het verlaagd het risico op infecties

Groene thee werkt antiviraal en antibacterieel waardoor het risico op infecties wordt verlaagt en je minder snel besmet zal raken met virussen zoals het influenza virus. Op dezelfde manier kan groene thee virale en bacteriële infecties van je neusholtes remmen. Dit alles betekent dat groene thee verkoudheid en griep kan helpen voorkomen en bovendien de symptomen van verkoudheid en griep kan verlichten als je ziek bent.

#3 – Het verbetert je humeur en helpt je ontspannen

In de thee zit het aminozuur L-theanine. Deze stof verhoogt de activiteit van GABA. Dit is een lichaamseigen stof die een remmende werking op angst. Ook speelt deze stof een belangrijke rol bij het verbeteren van je nachtrust. Daarnaast verhoogt groene thee ook de product van de hersengolven en dopamine. Dit zorgt voor meer ontspanning, minder stress en een lagere kans op een depressie.

#4 – Het verbetert de hersenfuncties

Wie regelmatig thee drinkt heeft een beter georganiseerd brein dan geen theedrinkers. Uit onderzoek is gebleken dat er efficiëntere verbindingen zijn tussen de hersengebieden wanneer iemand minstens vier koppen thee week week drinkt!

#5 – Het helpt bij vetverbranding

Groene thee kan, in combinatie met sporten en gezond eten, de vetverbranding stimuleren. Alle theebladeren bevatten namelijk van nature de stof catechine wat zorgt voor een toename in het energieverbruik in je lichaam. Door te helpen selectief het vet te verbranden dat in je lichaam ligt opgeslagen voor energie, kan groene thee je voller doen voelen en kun je een stabieler energieniveau handhaven, wat resulteert in minder honger en inname van minder calorieën.

#6 – Het is super goed voor de huid

Voor de verzorging van de huid is het nodig dat de groene thee op de huid wordt aangebracht. Groene thee heeft een anti-aging effect voor de huid en helpt tegen acne. Ook helpt het bij huidproblemen zoals wratten, dermatitis en rosacea.