Cafeïne en thee? Alle feiten op een rijtje.

Zwarte thee, groene thee, rooibos, kruidenblends. Er zijn een veel verschillende soorten thee met een ontelbare hoeveelheid aan blends en combinaties. Thee is niet uit onze dag weg te denken: bij het ontbijt, op werk of thuis op de bank. Maar in welke thee zit nu cafeïne en hoeveel? Wij zetten het voor je op een rijtje!

 

Zit er cafeïne in thee?

Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk om het verschil tussen verschillende soorten thee te kennen. We zullen je niet lastig vallen met een lang en technisch verhaal dus hier kort samengevat: er zit cafeïne in alle zwarte, groene, witte en gele thee. Er zit geen cafeïne in rooibos of kruidenblends. Dat komt omdat rooibos en kruidenblends (officieel) geen thee zijn.

(Huh, echt? Ja, dat was ook onze eerste reactie. Benieuwd hoe dat komt? We schreven er hier een stukje over.)

Hoeveel cafeïne zit er dan in thee?

De hoeveelheid cafeïne thee verschilt per theesoort:
Zwarte thee:             ± 30 mg per kop
Groene thee:            ± 20 mg per kop
Witte thee:                ± 17 mg per kop
Ter vergelijking: in een kopje koffie zit ongeveer 60 mg cafeïne.

Minder cafeïnerush en energiedip van thee? 

Cafeïne in thee (losse thee in specifiek) wordt gelijkmatiger opgenomen in het bloed. Hierdoor piekt het cafeïnegehalte in je bloed minder en ervaren theedrinkers een minder grote crash na de ‘piek’. Dat is een van de redenen waarom veel mensen ervoor kiezen om ’s middags thee boven een kop koffie te kiezen.

Theetips voor betere slaap

Wil je dieper en beter slapen? Onthoud dan dat cafeïne een halveringstijd heeft van 5 uur. Dus drink je om 15:00 een kop groene thee (20mg), dan zit daar om 20:00 nog 10 mg van in je bloed. Kies daarom vanaf 13u/14u liever voor een kruidenblend.

Liever nog even knallen? Ga dan voor een zwarte of groene thee.